Portiuncula (Leiden)


 

In de tijd van Franciscus stond midden in de bossen buiten Assisi, een klein kapelletje, toegewijd aan Maria ter Engelen (Santa Maria degli Angeli). Dit kapelletje was eigendom van de Benedictijnen van San Benedetto. De plek heeft ook de naam Portiuncula (in het Italiaans Porziuncola), het kleine erfdeel.

In 1206 werkte Franciscus aan het herstel van dit kapelletje en in 1208 hoorde en begreep hij hier het evangelie van de uitzendingsrede. Toen Franciscus broeders kreeg zochten zij, na Rivotorto, een plek waar een kapel was om de getijden te bidden en begraven te worden.

In 1210 werd dit armoedige kapelletje de moederkerk van de minderbroeders. Hier werden in het begin jaarlijks hun kapittels gehouden. In 1219 kwamen hier al 3000 broeders samen voor het Mattenkapittel. Op deze plaats wilde Franciscus sterven.

In de 16e en 17e eeuw werd over het kapelletje en over de hut waarin Franciscus stierf heen een pompeuze basiliek gebouwd.

De Portiuncula-groep bestaat uit ± 14 mensen.

Eens per maand komen we op woensdagmiddag in Leiden bij elkaar.

In onze bijeenkomsten spelen ontmoeting, bezinning en viering een belangrijke rol.

De thema’s voor bezinning worden (vrijwillig en roulerend) door twee groepsleden voorbereid.

Het bestuur bestaat uit: Leo Koot, minister; Wim Barning, viceminister; Dirk Kolff, secretaris; George Meijer, penningmeester; Thérèse Rietbergen, vormingsverantwoordelijke en Thijs Moons ofmconv, geestelijk assistent.

Voor informatie: Dirk Kolff, dhakolff@gmail.com, tel.nr. 071-5801458.

 

 

 


Professie Micheline Modde op 9 maart 2022 (zie ook Doortocht 2022, nr. 4, blz. 11)


Professie Wim Barning op 9 november 2016

 


 

Opname Koos Heiden op 12 oktober 2016